вторник, 20 января 2015 г.

     Козаччина — тривалий період в історії України. Ця епоха подарувала велику кількість видатних постатей, пам'ять про які увіковічена у вигляді пам'ятників. Козацькі монументи можна поділити наступним чином: 
1. Пам'ятники гетьманам
2. Пам'ятники полковникам та видатним козакам 
3. Пам'ятні знаки на місці битв 
4. Пам'ятники легендарним козакам (козак Мамай, Тарас Бульба та ін.)
5. Козацькі могили. 


     Пам'ятник «Козак Мамай» на майдані Незалежності роботи скульптора Валентина Зноби.



     Козак Мамай  — ідеалізований образ козака і українців загалом в Україні. Захиснику українського народустеповик, мандрівник, воїн, мудрець, казкар і характерник в одній особі. Його образи можна зустріти майже в кожній хаті поряд з іконами. З іменем (назвою) тісно пов'язаний стародавній термін «мамаювати» (мандрувати, козакувати, вести козачий спосіб життя), «ходити на мамая» (іти навмання, куди очі дивляться).

Пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому у Києві

     Був відкритий 23 червня 1888 року на Софійськой площі. Тут в грудні 1648 року кияни зустрічали гетьмана Б. Хмельницького, що вступив з козацькими полками до Києва через Золоті ворота після перемоги над польським військом (на честь цієї події в 1954 році була встановлена на Золотих воротах, до їх реконструкції в 1981, меморіальна дошка). Встановлений на гранітному постаменті (архітектор В. Н. Ніколаєв) в центрі Софійської площі. Загальна висота пам’ятника 10,85 метрів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий